Медия без
политическа реклама

Никой не може да застраши Путин по пътя му към нов мандат

Основната грижа на властите е как да накарат повече хора да отидат до урните на фона на вялата кампания за президент на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин посети като част от предизборната си обиколка комбинат за производството на хляб и сладкарски изделия в град Самара. Местната компания произвежда дневно 70 тона храни.

Кандидатите за президентските избори в Русия в неделя са ясни от месеци. Сред тях има опитни професионалисти и млади бунтари. Единственото, което ги обединява, е фактът, че всички те нямат никакви шансове. Защото само един кандидат изпъква пред останалите седем. Според анкетите на държавните социологически институти Владимир Путин е еднозначен фаворит - 70% от руснаците искат да изберат за четвърти път 65-годишния бивш офицер от КГБ за президент на Русия. 

Сред кандидатите за президентския пост има както опитни политици, така и нови лица. Сред тях изпъква Павел Грудинин. 57-годишният политик и шеф на аграрно предприятие край Москва изненадващо беше номиниран от Комунистическата партия, въпреки че не членува в нея. Анализаторите прогнозират, че той ще спечели 6% от гласовете и може да се класира на второ място след Путин. Някои наблюдатели обаче смятат, че Грудинин може да спечели доста повече гласове, защото много руснаци харесват неговите умерени възгледи. Очевидно и Кремъл се опасява, че Грудинин може да вгорчи победата на Путин и държавните медии го атакуваха остро. И то не заради факта, че той величае Сталин, а заради негови банкови сметки в чужбина. 

Основният конкурент на Грудинин за второто място е Владимир Жириновски, който е и най-възрастният сред тазгодишните кандидати за президентския пост. 71-годишният лидер на дяснопопулистката Либералнодемократическа партия на Русия се кандидатира за президентския пост още през 1991 г. Жириновски формално е в опозиция, 



но отдавна е част от истаблишмънта и е верен 



на линията на Кремъл. Неговите изяви, при които той обича да заплашва Запада с ядрен удар, са неотменна част от руските токшоута. В сравнение с него Путин изглежда умерен и благоразумен. Жириновски обаче не е истински противник и конкурент на Путин.

Също като Жириновски и Григорий Явлински се опитва отдавна да стане президент. Той е връстник на Путин - на 65 години. Явлински е в политиката от началото на 90-те години на миналия век. Той е съосновател на дяснолибералната партия "Яблоко" и на президентските избори през 2000 г. спечели цели 7% от гласовете, които го класираха на трето място. Има имидж на либерал с прозападни възгледи, но така и не успява да спечели на своя страна широки слоеве от населението. А и делът на неговите избиратели намалява постоянно.

Друг кандидатът е Борис Титов, който е на 57 години и е един от най-младите кандидати за президентския пост. На президентския вот през 2000 г. той спечели 1.5% от гласовете. Вероятно този път ще постигне значително по-добър резултат. Той представлява младата дяснолиберална "Партия на растежа", която не играе особена роля в руската политика и досега изобщо не е постигала големи изборни резултати. По поръчка на президента Путин Титов се грижи за правата на руските предприемачи от 2012 г. и напоследък активно лобира за връщането на избягалите олигарси от чужбина. В сегашната надпревара той се опитва да спечели либералните икономически слоеве от населението.

Сергей Бабурин се появява на тези избори като спомен от далечното минало. През 90-те години той е зам.-председател на парламента. Впоследствие обаче известният консерватор остава в сянка. Бабурин е председател на националноконсервативната партия "Руски общонароден съюз", която подкрепя вътрешната и външната политика на Путин.

Най-интересна за повечето медии е 36-годишната Ксения Собчак, която е особен случай не само защото е единствената жена сред кандидатите. Тя е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, който минава за политически ментор на Путин. Ксения Собчак стана известна първо в шоубизнеса. Впоследствие се разви като журналист с опозиционни възгледи. Тя не е професионален политик и води предизборната си кампания под мотото "Една срещу всички". Собчак има либерални възгледи и предпазливо критикува шефа на Кремъл. След като обяви кандидатурата си, тя има почти неограничен достъп до медиите. Мнозина оценяват този факт като сигнал, че се 



ползва с протекциите на Кремъл 



Наблюдателите предполагат, че Собчак трябва да спечели на своя страна недоволните млади поддръжници на най-яркия опозиционер в Русия Андрей Навални, който не бе допуснат да се кандидатира. Ксения Собчак обаче силно поляризира избирателите и едва ли ще спечели много гласове.

Сред новите лица в тези президентски избори е и Максим Сурайкин. 39-годишният Сурайкин е председател на основаната през 2009 г. партия "Комунистите на Русия", която се представя като алтернатива на утвърдената комунистическа партия. Партията на Зюганов обвинява партията "Комунистите на Русия", че е проект на Кремъл, чиято цел е да отслаби старите комунисти. 

Независимо от това през последните две седмици предизборната машина в Кремъл работи на пълни обороти и постоянно произвежда позитивни новини около образа на руския президент Владимир Путин. Освен многобройните "лични доверени лица"(все известни личности в Русия от различни среди), които наводниха големите и малките градове в страната, широко отразявани от федералните медии, в интернет бяха излъчени редица материали и документални филми за него. Последният от тях носи името "Путин" и е дело на журналиста Андрей Кондрашов, който е говорител на предизборната кампания на президента. Той включва интервюта с редица съюзници на руския лидер, между които бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Смятаният за един от "сивите кардинали" в Кремъл - шефът на гиганта "Роснефт" Игор Сечин, също се изявява и казва, че е работил под ръководството на Путин в различно качество почти 30 години и че президентът е "много внимателен човек". "Честно казано, не зная да е правил и една грешка през всичките тези години", заяви Сечин в един от редките си публични коментари. Във филма Путин говори за всичко - от семейството и детството до любовта и щастието и казва, че 



не може да прости само едно - предателството 



Путин даде и интервю за американската телевизия Ен Би Си, в което за пореден път отхвърли обвиненията, че Русия се е месила в президентските избори в САЩ през 2016 г. 

Малко преди това излезе друг филм с името "Световният ред 2018", в който президентът засяга предимно международните проблеми и отношенията си с американския президент Доналд Тръмп, но в него нямаше гръмки изказвания, които да привлекат вниманието. Както например стана при годишното му обръщение пред представители на двете камари на парламента, в което той в прав текст заяви, че Западът вече ще трябва да слуша Русия. Той съобщи, че Москва е изпробвала нови ядрени оръжия, сред които задвижвани с атомна енергия крилати ракети и подводен дрон, които не могат да бъдат прихванати от противника. Путин обаче заяви, че Русия не възнамерява да напада никоя страна и че укрепването на руския отбранителен потенциал се извършва при спазване на действащите споразумения за контрол на оръжията. "Новите руски оръжия правят безполезна противоракетната отбрана на НАТО и на практика слагат край на усилията на Запада да вкара в безизходица развитието на страната ни", увери Владимир Путин. Целта на тези изказвания и филми е да убеди руснаците, че те са в сигурни ръце и нямат нужда от радикална промяна. Избухналият скандал с отровения бивш руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри също ще бъде използван от Кремъл в кампанията. Лондон директно обвини Москва, че най-вероятно стои зад атентата, а руската страна определи обвиненията като "цирково шоу". Може да се очаква, че картата с "външния враг" отново ще бъде размахана, за да мотивира много руснаци да отидат до урните. 

Докато по телевизиите вървят всякакви реклами за ползите от "семейното гласуване", 



интернет също е мобилизиран за изборите



Руските социални мрежи бяха наводнени с провокативни клипчета с предизборна тематика, експлоатиращи всички страхове и предразсъдъци на руснаците. Едно от тях показва мъж и жена, които разговарят в спалнята си. Жената казва: "Навила съм часовника за 09.00 часа". Той отговаря: "Прекрасно. А сега го изключи, защото утре е неделя". Жената обаче не се предава: "Не забравяй, че имаме много работа. Трябва да гласуваме". На което съпругът й подхвърля подигравателно: "За какво ти е да гласуваш? Сякаш няма да се справят и без теб", и се обръща на другата страна и заспива. Но сънува кошмар - на вратата му стои офицер, който е дошъл да го мобилизира за армията. Възражението на смутения мъж, че е навършил вече 52 години и е твърде стар за тази работа, не му помага ни най-малко. Офицерът му казва, че новият президент е въвел задължителна военна служба за всички, които не са навършили 60 години. Офицерът е придружаван от чернокож военнослужещ - знак, че в руската армия е разрешено да служат и мигранти. В кухнята слисаният руснак се натъква на разхождащ се мъж с карикатурно подчертана хомосексуалност. И жена му обяснява, че според най-новите закони руснаците са длъжни да прибират в домовете си онези хомосексуални мъже, които си нямат партньор. След това се появява синът му, за да му поиска огромна сума пари за "сигурността в училище". А за капак на всичко тоалетната е заета и той не може да я ползва. Тогава човекът се събужда уплашен, решен да отиде да гласува веднага. "Ставай, иначе ще е късно", вика той на жена си.

3-минутното видео в момента е истински хит в социалните мрежи в Русия. То е възхвалявано заради оригиналната идея, но и критикувано като хомофобско. Засега не е много ясно кои са неговите автори, но е факт, че е професионално заснето и не е свалено от руските власти, което според мнозина е знак, че е одобрено от Кремъл. Целта му очевидно е да се повиши избирателната активност. На парламентарните избори през 2016 г. активността беше изключително ниска - до урните отидоха само 48% от руснаците с право на глас. А в Москва тя падна дори до 35%. Понеже 



на предстоящите избори няма никаква интрига, 



много от руските избиратели могат да решат да си останат вкъщи. Кремъл обаче желае да бъде постигната убедителна победа, а това е възможно само ако избирателите гласуват масово. Освен това опозиционният лидер Алексей Навални призова към бойкот на изборите. 41-годишният политик и борец срещу корупцията искаше да се кандидатира за президент, но не беше допуснат до участие по формална причина. В един твърде оспорван съдебен процес Навални бе осъден условно за икономическо престъпление. Опозиционерът смята, че става дума за скалъпена присъда по политически причини, руските съдебни власти, разбира се, отричат. Привържениците на популярния блогър са предимно млади руснаци. Те го подкрепят не само в социалните мрежи, но и с участие в протестни демонстрации, като през м.г. в тях се включиха хиляди ученици и студенти из цяла Русия, което шокира управляващите и местните чиновници. 

"Кремъл иска да мотивира възможно повече хора да гласуват не защото се опасява от възможна загуба на своя кандидат, а защото се страхува, че ниската активност ще развенчае мита за силната обществена подкрепа за Путин. След като бе отстранена политическата конкуренция на Путин, сега се прави опит да се мобилизират избирателите, като им се насаждат страхове", твърди руският публицист Константин Егерт. 



-------------------------------------

ПРЕДИЗБОРНИТЕ ОБЕЩАНИЯ

Трябва ли да се повиши пенсионната възраст за мъжете и жените?

- Да - Собчак

- Не - Титов, Жириновски, Явлински, Грудинин, Бабурин и Сурайкин

- Путин не дава ясен отговор, но признава за проблем с пенсионната система



Бихте ли увеличили Данък общ доход(ДОД)?

- Да, но само на хората с големи доходи - Жириновски, Бабурин, Грудинин, Сурайкин

- Не - Собчак и Явлински

- До края на т.г. няма да се вдигат данъците - Путин

- Това трябва да става плавно - Титов



Трябва ли да се дадат повече правомощия на парламента от президента?

- Да - Жириновски, Явлински, Собчак, Сурайкин и Грудинин

- Не - Путин и Бабурин

- Титов не дава ясен отговор и иска силна средна класа



Ще приватизирате ли още държавни предприятия?

- Да - Путин, Явлински, Собчак

- Не - Бабурин и Сурайкин

Другите нямат ясна позиция по въпроса



Трябва ли Русия да стане член на НАТО?

- Да - Собчак

- Не - Путин, Титов, Бабурин, Сурайкин и Грудинин

Жириновски - Никой не ни е канил там

Явлински - трябва интеграция с Европа



Смятате ли, че трябва да се възстановят отношенията с Украйна?

- Да - Путин, Титов, Явлински, Собчак, Жириновски, Грудинин и Бабурин

- Сурайкин иска възстановяване на бившия Съветски съюз



ИЗТОЧНИК РБК

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?