Медия без
политическа реклама

1500 ученици ще учат дуално по австрийски проект

Те са от 30 училища у нас и се обучават по 15 специалности

25 Юли 2023
Илияна Кирилова
През 2021 г. над 10 000 ученици са се обучавали по дуалната система

Над 1 500 ученици от български професионални гимназии са включени в дуална форма на обучение по австрийски проект. Това стана ясно на среща на просветния министър проф. Галин Цоков с посланика на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич Бьом. Проектът "Дуално обучение в Българи" стартира през 2014 г. и към момента по него се обучават ученици от 30 български училища в 21 населени места по 15 специалности. 

"Екипът на министерството на образованието и науката се стреми да осъществява още по-целенасочена дейност за прилагане на възможностите на дуалното обучение. Вашата подкрепа в този процес е много ценна", каза министър Цоков. Посланик Бьом изрази удовлетвореност от доброто сътрудничество между двете държави и заяви готовност да се набележат нови области на взаимодействие. Тя също открои важността на дуалното обучение и съобщи, че в Австрия около 35% от младите хора са включени в такава форма на подготовка и след завършване много бързо намират реализация на пазара труда. 

За насърчаване на изучаването на езика и литературата двете страни обменят лектори - по немски език в СУ "Св. Кл. Охридски" и във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", а по български език - във Виенския университет, стана ясно още по време на разговора. Студенти, изучаващи български език в Австрия, редовно взимат участие в летните езикови семинари в България, организирани от СУ и от ВТУ. Австрийската страна пък подкрепя подготовката и квалификацията на учителите по немски език в България в средните училища, като осигурява ежегодно по 3 места за участие в летни квалификационни семинари. 

В системата на висшето образование, освен традиционните лингвистични специалности в Софийския, Пловдивския и Великотърновския университети, в някои висши училища успешно се осъществяват съвместни програми в областта на икономиката, финансите, архитектурните и инженерните специалности, посочват от МОН. Австрийски библиотеки функционират към Софийския и Великотърновския университети, както и при международното дружество "Елиас Канети" в Русе, което се подпомага и ръководи от Университетската библиотека към Русенския университет.

Припомняме, че по последни данни на МОН броят на учениците в дуално обучение у нас се е увеличил 30 пъти за последните 6 години. Ако през 2021 г. те са били 10 450, през 2016 г. в дуална форма са се обучавали 353 ученици от 8 до 12 клас. От бизнеса обаче настояват за още по-голямо развитие в тази област - усъвършенстването на системата на дуалното обучение бе посочено от Икономическия и социален съвет като една от възможните мерки за подобряване на професионалното образование у нас, както и за акцентиране върху уменията.

Ключови думи:

ученици, дуално, Австрия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?