Медия без
политическа реклама

Козунаците - с Е-та и палма вместо с яйца и мляко

Има добавки, но само разрешени от европейското законодателство, успокояват от агенцията по храните

БГНЕС
Избирайте козунак от малките пекарни, където все още се работи с истински яйца и мляко, съветват специалистите от "Активни потребители".

И този Великден козунаците няма да са по-истински от предишни години, показват последните проверки на "Активни потребители", за които репортаж вчера направи Нова телевизия. Предпразничното проучване на организацията показва, че съставките от традиционната рецепта са заменени с изкуствени подобрители и заместители, така че този деликатес се превръща в чудо на индустриалната химия. Няма добри новини и за боята за яйца, която също както всяка година е с вредни съставки.

Средно в един козунак на пазара се влагат по 6 Е-та. В 11 от 16 проверени козунака на пазара липсва поне една от основните съставки в традиционната рецепта. „Яйцата почти навсякъде се заместват от яйчен меланж, млякото – или със суроватка, или с палмово пасло и сухо мляко – това са доста по-евтини варианти и по този начин производителите изкуствено свалят цените”, казва пред Нова телевизия Сергей Иванов от „Активни потребители”.

Ако си мислите, че жълтеникавият цвят на козунака е от жълтъците, то се лъжете - цветът на липсващите яйца се постига с оцветители. За маслото също има евтино решение - палмова мазнина, обяснява диетологът Ипократис Пападиматракус. Всички емулгатори, ензими, антиоксиданти, киселинни регулатори, консерванти и оцветители целят да увеличават много срока на годност. Другият начин да се хитрува е да се пести времето за втасване, като козунакът се напълни с още химикали, ускоряващи този процес. „Самият процес е доста дълъг и сложен. В един козунак 500 грама влизат 2 яйца, 150 г захар, 100 мл мляко и трудът на един човек от 6 часа – няма как да излезе на цена 1.50 - 2 лв. с нормални продукти”, обяснява майстор на козунаци от малка пекарна в София.

Заместители на традиционните съставки в козунаците на пазара откриват при проверките си и от Агенцията по храните, но там са по-широко скроени по този въпрос и успокояват, че се използват Е-та, които са регулирани, а голяма част от тях дори били с естествен произход. „Не сме установявали забранени Е-та – влагат се определени добавки, които са допустими – като оцветители, като подсладители – това не е опасно, това не е забранено, това не е нарушение – но всеки потребител трябва да чете какво купува, за да е убеден и да знае какво съдържа храната”, коментира д-р Александрина Борисова от агенцията.

Разрешени Е-та властите откриват и в боите за яйца. „Изследването върху няколко бои за яйца показа, че има изкуствени оцветители, но те са разрешени от европейското законодателство. Основно 4 оцветителя намираме – сънсет жълто – Е-110; татразин – Е-102,  азорубин – Е-122, и брилянт синьо – Е-133”, съобщават от РЗИ-София. Често обаче в боите има и алергени като лактоза, консерванти и желатин.

„Всички тези технологични добавки са разрешени, но комбинацията от тези добавки и високата консумация на подобни продукти не е полезна за здравето”, предупреждава Сергей Иванов от „Активни потребители”. Най-сериозни рискове се крие в синята боя, смята експертът. Алергии и астма могат да предизвикат и жълтите и червените багрила.

Ключови думи:

козунаци, боя за яйца