facebook
twitter

Чужбина

Хаос в Брюксел заради отказа на Лондон да излъчи еврокомисар

548
Пресслужба на ЕП
Евродепутатите от комисията по вътрешен пазар изслушаха кандидата за еврокомисар на Франция Тиери Бретон.

Юристите в Еврокомисията трескаво търсят решение след отказа на Великобритания да излъчи еврокомисар. Лондон обяви, че според националните закони не е възможно да номинира представител за международна организация в предизборен период. Парламентарните избори в страната са на 12 декември. А ЕК на Урсула фон дер Лайен се надяваше да спази срока, който бе удължен с месец, за встъпването си в длъжност. Забавянето на мандата на ЕК ще предизвика същински хаос в евроинституциите, а евролидерите ясно дадоха да се разбере, че няма да приемат това. Макар че ЕК може да функционира и без британски еврокомисар, договорите и правилата в ЕС изискват всяка страна членка да излъчи еврокомисар. Това е безпрецедентен случай, обяви говорителката на ЕК Дана Спинант. От ЕК не изключват, ако техните юристи не успеят да намерят решение на безизходицата, да се допитат от Съда на ЕС в Люксембург.

Междувременно в ЕП вчера тримата най-нови кандидати за еврокомисари минаха на "изпит" пред евродепутатите в комисиите, чиито функции са свързани с ресорите им. Първото изслушване бе на унгарския кандидат Оливер Вархели, който в писмените си отговори и изложението си се ангажира да работи в тясно сътрудничество с Европарламента, следвайки политиката на председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен. За него е предвиден ресор разширяване на ЕС и политика на добросъседство. Френският кандидат Тиери Бретон трябва да поеме ресора вътрешен пазар. Зам.-председателката на комисията в ЕП по вътрешен пазар Роза Тун (ЕНП) определи представянето му като "брилянтно". Зелените обаче поискаха да изпратят допълнителни въпроси на Бретон, на които да им отговори писмено. Същото искане отправиха и колегите им от Зелените от комисията по транспорт към кандидатката на Румъния Адина-Йоана Вълян, която е евродепутат от ЕНП.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Новата ЕК обеща 3 трилиона евро инвестиции за защита на климата

28.11.2019

314 8
Соломон Паси: В Лондон НАТО обяви Путин за най-голямата заплаха

06.12.2019

1220 38
Българка ще пише речите на Фон дер Лайен в ЕК

04.12.2019

1019 9

Коментари

сталкер пустиняк

Добре де, ЕС като вижда, че ингилизите създават само проблеми, ами едностранно да ги изкарат от ЕС без сделка и да приключва тази драма. 

Има референдум, има подадено заявление за напускане, да го одобрят и толкова. 

вила

Няма бивша колонизатор господар, Особено ако е баша, навеждайте ce. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×