Медия без
политическа реклама

Apple ще има въглеродно неутрална верига за доставки до 2030 г.

95% от доставчиците на компанията вече използват зелена енергия

Pixabay

През 2020 г. Apple обяви "планетарен план" за преминаване на цялата си верига за доставки към зелена енергия до 2030 година. Това не е лесна задача, тъй като основният доставчик на Apple остава Китай, който осезаемо зависи от електроцентрали, работещи с въглища. От 2018 г. насам собствената дейност на Apple е 100 % въглеродно неутрална. А днес компанията разкри напредъка по плана си за преминаване на веригата си за доставки към зелена енергия.

Електричеството - както за производството на продуктите на Apple, така и за тяхното зареждане и захранване - съставлява най-голямата част от общия въглероден отпечатък на Apple. Като част от актуализираната си екологична инициатива компанията призова своите глобални доставчици да преминат към чиста електроенергия до 2030 г. и да станат въглеродно неутрални във всички свои операции, свързани с Apple.

Apple заяви, че повече от 320 "преки" доставчици, на които се падат 95 % от преките производствени разходи на компанията, вече използват чиста енергия в операциите, свързани с Apple. Днес веригата за доставки използва 16,5 гигавата възобновяема енергия. Миналата година са били произведени над 25,5 милиона мегаватчаса чиста енергия, като по този начин е било избегнато изхвърлянето на над 18,5 милиона тона въглерод в атмосферата. За съжаление, от изявлението на Apple остава неясно какъв процент от цялата й верига за доставки използва чиста енергия, тъй като има цяла мрежа от компании, които доставят компоненти на "преките" доставчици на Apple.

Apple също така предостави актуална информация за усилията си да генерира достатъчно "чиста" енергия, за да компенсира електричеството, използвано за зареждане на устройствата на компанията. Apple инвестира в проекти за слънчева енергия в Мичиган, които ще осигурят 132 мегавата "чиста" енергия тази година. В Испания Apple си партнира с международната платформа ib Vogt, за да генерира 105 мегавата слънчева енергия, когато стартира в края на 2024 г.

Apple се е насочила и към още една амбициозна цел до 2030 г.: компанията се ангажира да попълва 100 % от прясната вода, използвана в корпоративните операции в проблемни региони. Apple ще работи с партньори, за да "възстанови" близо 26,5 милиона кубически метра вода чрез възстановяване на водоносни пластове и реки, и ще финансира обществения достъп до питейна вода през следващите 20 години. Миналата година доставчиците на Apple са спестили повече от 45,5 млн. куб. м сладка вода, а общата икономия от началото на програмата "Чиста вода" през 2013 г. е 288 млн. куб. м.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?