facebook
twitter

Горещи новини

Великобритания няма да номинира еврокомисар преди изборите

311
EПА/БГНЕС

Великобритания няма да номинира еврокомисар преди парламентарните избори на 12 декември. Това написа посланикът на Обединеното кралство в ЕС Тим Бароу в писмо до Европейската комисия, пише европейската редакция на Politico, цитирана от "Фокус".
От Комисията многократно настояха Великобритания да избере кандидат и дори направиха това условие, за да позволят нова отсрочка на Брекзит до 31 януари 2020 година, но правилата в Обединеното кралство не позволяват на правителството да издига кандидати за висши международни позиции, включително европейски инситуции, по време на изборен период.
Решението на Лондон, което бе взето независимо от решителното настояване на Брюксел, поставя ЕС пред правен проблем и отваря възможността за ново забавяне на встъпването в длъжност на новата Комисия. Избраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен и нейният нов кекип от комисарите трябваше да влязат в длъжност на 1 ноември, но началната им дата се забави, след като Европейският парламент отхвърли трима кандидати за комисар. Екипът на фон дер Лайен се надява, че новата Комисия ще може да стартира на 1 декември, като изслушванията на новопредложените членове започнаха днес. Първи бе унгарският кандидат Оливер Вархели, който в писмените си отговори и изложението си се ангажира да работи в тясно сътрудничество с Европарламента, следвайки политиката на председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен. За него е предвиден ресор разширяване на ЕС и политика на добросъседство.
Юристите от европейските институции се надпреварват да анализират потенциалните последствия от отказа на Великобритания да представи кандидатура, с оглед да се избегне повече забавяне. Длъжностните лица не желаят да обсъждат въпроса публично, но заявиха, че някои от правните служби на ЕС са стигнали до различни заключения.
Високопоставен дипломат на ЕС каза във вторник: „Досега няма сигнали, че британците ще назначат друг комисар по време на настоящата предизборна кампания. Очакваме обаче, че в резултат на това назначаването на Комисията няма да бъде забавено“.
В сряда главният говорител на Комисията Мина Андреева отказа да отговаря на многократни въпроси дали новата комисия може да встъпи в длъжност без британски член.
„Не отговаряме на хипотетични въпроси - това е хипотетичен въпрос“, каза Андреева.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Засега Русия печели дезинформационната война със Запада
Борис Джонсън иска да въведе три вида работни визи след Brexit

08.12.2019

624 7
Новата ЕК обеща 3 трилиона евро инвестиции за защита на климата

28.11.2019

314 8

Коментари

ЗИП
снимка на ЗИП

Великолепно !

 

Британската "тайна дипломация" в своето съвършенство. Как само манипулира ЕС дори със самия отказ да предложи еврокомисар !

 

Rule Britannia !

 

https://www.youtube.com/watch?v=UD04yHDrvRc

Boris65

Тия окончателно се дезориентираха , логично сдед като постоянно консумират каквото им попадне. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

потенциалните последствия от отказа на САЩ да представят кандидатура

 устами младенца глаголет истина

 

ДП и Кремль са ДуПе и гащи,

тъй както ДПмамин и Боко

 

ама Европа ще я бъде не защото е по-коварна и лицемерна, ами защото е -- Внимание, молим! --

защото е единственият достоен партньор на задаващите се господари на света.

Ми не, не са американци или руснаци.

ЗИП
снимка на ЗИП

Ами кое си е истина истина си е.

 

"Петте очи" винаги са били фактически "едно". Само се карат кой точно да води "бащина дружина".

 

Британците чисто "естетически" не аресват задокеанските байганьовци....

 

:)

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Както казват в Северна Македония: "Баш ма брига за Малобритания."

Интервал

Че защо да номинира? Нали плъховете първи напуснаха потъващия кораб ЕССР 😌 Да се свършва с тази част от потъването, че вече наистина стана ама много досадно с тоя бризход. Няма да спре да се върти Земята, това е сигурно.

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Ако в английската премиер лига изведнъж останат само англичани и ... първенство няма да има.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×