Медия без
политическа реклама

Ердоган претърпя тежко поражение на местния вот, който спечели

Управляващата партия в Турция загуби Анкара, Истанбул, Измир, но взе най-много гласове на национално ниво

02 Апр. 2019
ЕПА/БГНЕС
Опозиционният кандидат за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу получава поздравления от свои привърженици, след като стана ясно, че печели вота при преброени над 99.82% от пуснатите бюлетини. Управляващата ПСР ще оспорва резултатите.

Сериозна загуба на местните избори претърпя формацията на турския президент Реджеп Тайп Ердоган, въпреки че Партията на справедливостта и развитието (ПСР) спечели вота на национално ниво с 44.32% от гласовете на избирателите, предадоха агенциите. Опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) взе 30.11%. Около 7% от избирателите са подкрепили Добрата партия (7.45%) и Партията на националистическото действие (7.31%). Прокюрдската Демократична партия на народите има доверието на 4.24% от избирателите. Избирателната активност е била 84.66%.

Кандидатите на ПСР загубиха битката с опозиционните кандидати в основни градове като столицата Анкара, мегаполиса Истанбул и третото по големина населено място в Турция - Измир. За първи път от 25 г. Анкара ще има кмет от опозиционната Народно-републиканска партия - Мансур Яваш взе 50.9% от гласовете, а опонентът му от ПСР Мехмет Йозхасеки - 47.1% при преброени 99.82% от подадените бюлетини. Изключително оспорвана се оказа битката за мегаполиса Истанбул, където разликата между кандидатите на НРП и ПСР е под процент, или около 31 100 гласа. При преброени 99.78% от бюлетините опозиционерът Екрем Имамоглу получава 48.78%, а бившият премиер Бинали Йълдъръм - 48.51%. 

От ПСР обявиха, че ще оспорват резултатите в Анкара и Истанбул. "Установихме невалидни гласове и нередности в повечето от 12 158 избирателни секции в Анкара. Ще използваме законните си права и няма да позволим волята на нашите граждани да бъде променена", каза Фатих Шахин, който е генерален секретар на ПСР.  В Истанбул пък до късно снощи не бяха отворени избирателни урни заради възражения, обяви председателят на Централната избирателна комисия Сади Гювен. 

В Измир кандидатът на НРП Мустафа Тунч Сойер получи доверието на 58.06%, а Нихат Зейбекчи от ПСР взе едва 38.67%. 

Въпреки сериозното отстъпление на ПСР в основните градове президентът Реджеп Ердоган обяви "решителна победа". Той обаче за първи път претърпява толкова голям изборен неуспех, откакто е във властта повече от десетилетие. Според анализатори основната причина за поражението не са проблемите със спазването на човешките права и репресиите, а лошото икономическо състояние на Турция.

КАРЕ - УДАР

Управляващата ПСР загуби местните избори и в град Текирдаг, където миналата седмица на предизборна среща външният министър Мевлют Чавушоглу каза, че върху България е оказван натиск от Турция заради закона за вероизповеданията. Кандидатът й Местан Йозджан взе 43.83% от гласовете, а опозиционерът Кадир Албайрак получи 51.17% и ще поеме управлението на разположения на Мраморно море град, предаде БГНЕС. 

Ключови думи:

Турция, местни избори

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?