Медия без
политическа реклама

Официално вече сме под 7 милиона

12 Апр. 2019
Илияна Кирилова

7 000 039 души е населението на България към края на 2018 година, сочат данните на Националния статистически институт. В сравнение с 2017 г. населението на страната намалява с 49 995 души. „Към месец април 2019 г. в България вече живеят под 7 милиона души“, заяви Магдалена Костова от НСИ при представянето на данните.

Задълбочават се тревожните тенденции на застаряване на населението и на трайна емиграция, каза Костова. Ръководителят на института Сергей Цветарски отбеляза, че ако има положителни тенденции, това е намаляването на детската смъртност.

През 2021 година ще бъде проведено следващото преброяване.

Според зам.-председателя на Националния статистически институт Диана Янчева повече от половината от населението ще се възползва от възможността за електронно преброяване. „Над 70 процента от домакинствата вече имат компютри или лаптопи вкъщи и боравят почти ежедневно с тях“, допълни тя.

Догодина предстои пробно преброяване, което е организирано заедно с общините, допълни още Диана Янчева. За първи път при него ще се събират географски координати на сградите.